2012. augusztus 15., szerda

A terhesség 23-24. hete, avagy beléptünk az 6. hónapba!

A babáról
23-24. hét

A fül csontjai - a kalapács, a kengyel és az üllõ - fokozatosan megkeményednek, ezáltal pedig lehetõvé válik az, ami eddig nem: a hallás. A magzat így már képes beazonosítani az anyától származó zörejeket, így a kismama légzését, szívdobogását vagy a hangját.
A légzõ szervrendszer szintén továbbfejlõdik, bár a tüdõk most még nem képesek arra, amire késõbb - a születés után - már igen: az oxigén véráramba történõ juttatása és a szén-dioxid kilégzése egyelõre nem lehetséges. Ennek ugyan itt és most nem is lenne értelme, hiszen a magzatnak nem kell lélegeznie, egészen addig, amíg az anyaméhben tartózkodhat.
A csontok, az izmok és a különféle szervek mind gyors ütemben nõnek. A rózsaszínû bõr alatt már láthatóak a csontok, a vérerek és a szervek.

A magzat hossza kb. 30-32 centiméter körüli, súlya nagyjából 570 gramm.
Jótanácsok
A méh növekedése miatt a gyomor kisebb helyre szorul, így a nyelõcsõ alsó részét kisebb gyomortartam is érheti. Általában adott ételek fogyasztása után jelentkezik a gyomorégés.
Az ilyen ételeket lehetõség szerint kerülni kell. A kellemetlen tüneteket egy kis rágcsálnivaló csökkenti, de csak kevés keksz, kétszersült ajánlott, a problémát tej, aludttej is enyhítheti.
23-24. heti vizsgálatok:
Protokoll szerinti kötelezõ vizsgálatok:

Fizikális vizsgálatok
- testsúlymérés
- vérnyomás-ellenõrzés
- haskörfogatmérés
- pulzusszámlálás

Laborvizsgálatok
- Korábbi vérkép eltérés esetén ismételt vérkép
- Elõzõ negatív Toxoplasma eredmény esetén ismételt Toxoplasma-ellenanyag vizsgálat
- Vizelet-vizsgálat
- Szükség szerint Rh-ellenanyag szûrés

Mûszeres vizsgálatok
A magzati növekedés nyomon követése ultrahang-vizsgálattal. Terhelõ szülészeti elõzmény esetén (középidõs vetélés, koraszülés) a méhnyak hosszának és a méhnyak tágasságának mérése hüvelyi ultrahang-vizsgálattal, valamint a méh fõverõerének áramlásvizsgálata történik.

0 szólj hozzám! (+add yours?)