2013. szeptember 10., kedd

Ovulációs teszt - beszerezve

Ahogy anno a 3. babásodás előtt is, most is beszerezve, internetről megrendelve, egy "csomagban".
20 db tesztet lehetett rendelni 1200 Ft-ért... ebből a vásárló dönti el, milyen arányban kér ovulációs és terhességi teszteket. Én 3-17 arányban kértem, vagyis van 17 napra elegendő ovulációs tesztem.


Az ovulációs tesztekről...
Megmondom őszintén, az ovulációs teszt nem egy nagy kedvenc, de ettől függetlenül nyilván rengeteg nő van, aki erre támaszkodva könnyedén be tudja határolni az ovuláció időpontját.
Mivel a tüszőből kiszabadult petesejt átlagos élettartama mindössze 24 óra, ezért minden lehetőséget meg kell ragadnod az ovuláció időpontjának megállapítására, tehát javaslom, hogy ha a pénztárcád engedi, próbáld ki Te is az ovulációs tesztet.

Hogy néz ki az ovulációs teszt?
Az ovulációs teszt nagyon hasonlít a terhességi teszthez, nemcsak a külsejét tekintve, hanem a használatát illetően is. Egy tesztkazetta, amelyre vizeletet cseppentve támpontot kaphatsz az ovulációd időpontjának behatárolásához.

A teszten – szintén a terhességi teszthez hasonlóan – van egy kontrollcsík, illetve egy tesztcsík, amelynek a megjelenésétől függ a teszt a pozitív vagy negatív volta.
 
Hol kapható?

Ovulációs teszthez a patikákban tudsz hozzájutni. A terhességi teszttel ellentétben ovulációs tesztet általában nem tartanak raktáron mert kicsi rá a kereslet, de kérésre 2-3 napon belül beszerzik. Az ára borsosabb, mint egy terhességi teszté, az ovu-tesztek általában 1.500-5.000 Ft közötti árkategóriában mozognak.
 
Mikor teszteljek?

Azoknál, akik még nem határolták be testhőmérsékleti görbe, illetve méhnyák vizsgálat alkalmazásával az ovulációjuk havonta várható időpontját, a ciklusuk viszont 28 nap körüli, a teszt használatát „tankönyv szerint” érdemes végezni, azaz a ciklus 12. napja körül kell elkezdeni a tesztelést. Amikor a teszt pozitív, akció indul!

Ha nagyjából tudod, hogy az ovulációd mikorra várható, előtte 2 nappal kezd el a tesztelést.

Ha a ciklusod nem 28 napos, és egyelőre fogalmad sincs, hogy általában mikor várható a tüszőrepedés, azt javaslom, hogy a menstruációd első napjának dátumából számolj vissza 14 napot, körülbelül akkor volt (valószínűsíthetően) ovulációd. Nagyjából ennek a napnak a környékére (tehát ahányadik napra esett az előző ciklusban a számításaid szerint az előző tüszőrepedés) időzítsd következő alkalommal a tesztelést.  (Egészen pontosan előtte már 2-3 nappal kezd el a tesztelést.)

Ne keseredj el, ha nem vezet eredményre, ismét jelezném, hogy én sosem jártam sikerrel (bár minden hónapban igazolhatóan volt tüszőérésem és ovulációm), mégis babát várok.
 
Pecsételő vérzés

Sok nőnél indul a menstruáció pecsételő vérzéssel, ún. „barnázással”. Ilyenkor a menstruáció első napjának azt a napot tekintsd, amikor a tényleges, az eddigieknél bővebb és erősebb vérzés megjelenik.  (Ugyanakkor tisztában kell lenni vele, hogy a pecsételő vérzés jelenthet hormonális problémákat, amelynek felderítése a nőgyógyászod feladata. Ehhez előreláthatólag laborvizsgálatok elvégzésére lesz szükség.)
 
Hogyan működik?

Az ovulációs teszt az LH hormon-szint növekedésre reagálva jelzi a közelgő tüszőrepedésed időpontját. Mivel Te már tisztában vagy a ciklusod pontos működésével, ezért arra is emlékszel, hogy a ciklus során a 14. nap környékén az ösztrogén koncentráció olyan magas értéket ér el a szervezetedben, hogy beindítja az LH hormon termelést, amely kiváltja a tüszőrepedést. Az LH hormon szintje folyamatosan nő, és általában az ovuláció előtt 24-36 órával éri el a csúcspontját, azaz az ún. LH-csúcsot.

Előfordulhat, hogy több napon keresztül is tesztelned kell, mire sikerül kimutatnod az LH-csúcsot, azaz pozitív eredmény jelentkezik. Emiatt érdemes a tesztelést mindig a nap ugyanazon órájában elvégezni, általában reggel 10 és este 8 óra között. A teszteléshez nem ajánlott a reggeli vizeleted használata. Tesztelés előtt 2 órával csökkentsd  a folyadék bevitelt.

A teszt kiértékeléséhez a teszten lévő kontrollcsíkot használd, ehhez kell viszonyítani - mint a terhességi tesztnél. A második csík megjelenése pozitív eredményt jelezhet. A pozitív eredmény a második csík erősségétől függ, amely az LH hormon aktuális szintjét jelzi.

A teszten lévő második csíknak a napról-napra végzett tesztelések során elvileg folyamatosan erősödnie kell, de előfordulhat, hogy ideiglenesen egy kicsit visszahalványul. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy függeszd fel a tesztelést, mert lecsúsztál a megfelelő alkalomról. Lehet, hogy ezúttal csak több folyadékot fogyasztottál az előző napokhoz képest, és ez befolyásolta a teszt eredményét, vagy éppen többször voltál WC-n aznap. Ennek elkerülése érdekében javasolt az, hogy a teszt elvégzése előtt két órával már keveset igyál, és lehetőség szerint kerüld a vizeletürítést.
 
Hogy néz ki egy pozitív teszt?

A pozitív teszt eredmény azt jelenti, hogy a szervezetedben 24-48 órán belül bekövetkezik a tüszőrepedés. Pozitívnak tekintendő az eredmény, ha a teszten két csík látható, és a tesztcsík (T) erősebb, vagy hasonló erősségű, mint a kontrollcsík.  Ezen a napon, illetve az ezt követő két napon van elvileg a legnagyobb esélyed arra, hogy teherbe ess.

Negatív az eredmény, ha a tesztcsík halványabb, mint a kontrollcsík, vagy meg sem jelenik. Negatív eredmény esetén következő napon folytasd a tesztelést, mert az LH-hormon még nem érte el a csúcspontját. Tipp: tekintve, hogy az LH hormon szintje folyamatosan emelkedik a szervezetedben, ha nagyon halvány tesztcsíkot tapasztalsz, esetleg kihagyhatod a következő napi tesztelést, így megspórolva egy tesztcsíkot, mert akkor valószínűleg még messze vagy az LH csúcstól.

Értékelhetetlen az eredmény, ha nem jelenik meg kontrollcsík. (Rossz a teszt.)
 
Ha nincs pozitív eredmény

Ha az 5 napos tesztelés során nem tapasztalsz pozitív eredményt, annak több oka is lehet. Elképzelhető, hogy rosszul határoltad be az ovulációd várható időpontját. Ekkor vagy folytatod a tesztelést egy újabb csomaggal, vagy vársz a következő ciklusig, és ott pár nappal eltolod a tesztelés kezdeti időpontját.

Nem mindig számíthatsz pozitív eredményre, mert nem minden ciklusban következik be ovuláció. Egy egészséges, 35 év alatti nőnél évente kb. kétszer előfordulhat ilyen ciklus. Ugyanakkor ha kb. 4 cikluson keresztül nem tapasztalsz ovulációra utaló jeleket, az már gyanakvásra – és orvosi kivizsgálásra – adhat alapot.

Van, akinél az vezet eredményre, ha naponta kétszer tesztel, mert az LH hormon a nap folyamán hullámszerűen emelkedik. Tehát akinek anyagilag belefér, az megpróbálhat délután és este is egy tesztelést.

Kicsi az esélye, de előfordulhat, hogy csak az adott teszt-típussal nincs szerencséd. Ez esetben a következő ciklusban érdemes kipróbálnod egy másik fajtát.

2 szólj hozzám! (+add yours?)

Szandra írta...

Hajrá-hajrá! ;)

MI írta...

naaa.babaprojekt?

Teszt:ugyanez ebayen 10 db 225 ft..(1 dolcsi) én már onnan rendelem